Scurt istoric

Istorie Octombrie 18, 2014

Satul Barcanesti face parte din comuna Candesti, aflandu-se in sudul jud.Neamt la hotarul cu judetul Bacau.

 

          Comuna Candesti este atestata documentar inca din 24 iulie 1446 intr-un document din timpul lui Petru Aron, apoi la Petru Schiopu si Stefanita Voda.

          In timpul domniei lui Stefan cel Mare, gasim mentionat faptul ca satele Candesti,Barcanesti si Dragova au fost inzestrate cu paman, fiind sate de razesi. Prima biserica din satul Barcanesti a fost construita in timpul domnitorului Stefan cel Mare avand o structura din lut si nuiele.

          Denumirea satului ,,Barcanesti” provine de la numeroasele familii cu numele ,,Barcan” care s-au adapostit aici in timpul invaziei tatarilor.

          Satul Barcanesti, situat pe o colina, se invecineaza cu satul Dragova la nord, satul Valea lui Ion la est, satul Padureni la Sud si satul Candesti la vest.

          O a doua biserica din lemn a fost ridicata dupa deteriorarea celei initiale in jurul anului 1876. Actuala biserica din caramida a fost ridicata in locul celei din lemn, intre anii 1975-1979 in timpul IPS Iustin Moisescu de catre credinciosii parohiei, fiind in apropierea cimitirului.

          Biserica este pictata in tehnica fresco cu mobilier din lemn sculptat, iar  catapeteazma cu sculptura aurita si pictura realista dateaza din 1876.

          In curtea bisericii s-a construit in anul 1976 o casa sociala, fiind renovata recent in 2010.           De-a lungul anilor in acest sfant lacas au slujit Pr. Barcan Gheorghe, Pr. Pahomie Vasile, Pr. Jigau Gheorghe, Calugarul Neonil Budescu, Pr. Comanescu Nicolae si actualul paroh al satului Barcanesti-Pr. Lica Vasile.

          Parohia este formata din 180 de case, avand un numar de aprox 500 credinciosi ortodocsi.